En stentavla med text på latin. Här ser man ganska tydligt varifrån vi fått våra bokstäver. Stentavlan står i Colosseum i Rom.

Du hittar sidans olika ämnesområden längst ned. Därifrån kan du klicka dig vidare genom länkar i den löpande texten.


Var vänlig och observera att all text och alla bilder/grafik på antikensrom.se är skyddade av upphovsrätten. Du får med andra ord inte använda varken bilder eller text på sidan i andra sammanhang utan min uttryckliga tillåtelse. Undantag från detta kan endast göras om du som lärare/pedagog använder sidan i svensk förskola, grundskola, gymnasieskola eller universitet/högskola. Var dock noga med att hänvisa hit. I övriga fall, hör av dig till mig och fråga först. Var vänlig och respektera detta, då det ligger en hel del tid och energi bakom text och grafik. Alla bilder jag själv har tagit går att klicka på för en större version. De övriga bilderna tillhör Eva Foresti och kan enbart ses i litet format.


Om du har några frågor eller förslag får du gärna höra av dig till mig via e-post: alvaroaforesti@gmail.com.

Startsida


Välkommen till antikensrom.se. Tanken med denna sida är att skapa en guide till det antika Rom, främst utifrån texter som rör den romerska historien, nyckelpersoner i densamma samt viktiga samhällsbegrepp.


Jag som har skapat denna sida heter Alvaro Foresti och har tidigare varit lärare i historia på Jensen gymnasium Göteborg. Jag har länge varit fascinerad av historia och den romerska historien har alltid varit en av mina favoritdelar av världshistorien.


Ursprungligen var denna sida riktad till mina gymnasieelever, men jag hoppas att även andra besökare finner och har funnit glädje i läsandet av den. Jag vill även påpeka att texten inte skall ses som en vetenskaplig text, utan som en lättsmält introduktion till Roms antika historia. Av detta skäl har jag inga källhänvisningar i löpande text och har heller inte lagt alltför mycket energi på övrig formalia.


Jag hoppas även att du som besökare finner den information du söker, eller i alla fall information som guidar dig i rätt riktning. Min ambition är att fylla på med fler och fler artiklar ju längre tiden går. Detta kommer i första hand ske genom länkar i löpande text, så att man kan klicka på det man vill veta mer om.


All information som publiceras på denna sida kommer från kontrollerade källor (varje sida innehåller dessutom en liten källförteckning), och om någon av uppgifterna är osäkra, kommer detta att anges på ett eller annat sätt. Trots detta uppmuntrar jag alla att höra av er, om ni skulle råka hitta en felaktighet. Den romerska historien är lite av en snårskog och det är lätt att det blir fel någonstans, eftersom även framstående källor ibland säger emot varandra.